čtvrtek 20. července 2017

Prípad Dovalil: koniec sa asi blíži. Prevezme tím Lavička?

Bolo to v stredu večer v hoteli v Benice dojemné lúčenie, potom čo zhasla aj teoretická šanca na olympiádu. Hráči z výberu do 21 rokov od teraz budú bojovať o svoju šancu v A-tíme, tréner Jakub Dovalil si najskôr bude hľadať nové angažmán.

"Neviem si predstaviť, že by pokračoval," hovorí človek znalý situácia okolo reprezentácie do 21 rokov.

Domáce šampionát skončil pre Česko výsledkovým neúspechom: tím neprešiel zo skupiny, čo bol základný cieľ, nevyšla ani "cena útechy" v podobe možnosti bojovať o olympiádu v Riu.Mužstvo síce strhlo fanúšikov výkony, vystupovaním i nasadením, ale umelecký dojem je len jedno z kritérií.

Hoci sa koniec Dovalil, ktorý mužstvo prevzal v októbri 2008, berie ako hotová vec, oficiálne je stá le koučom on. "Realizačný tím má za úlohu vypracovať analýzu," hovorí Ondřej Lípa, hovorca asociácie.

Dovalil končí 30. júna zmluva, v rovnaký deň zasadne tiež výkonný výbor FAČR. "Bude sa na ňom riešiť turnaj po organizačnej i športovej stránke," pokračuje Lipa. Je vysoko pravdepodobné, že sa otvorí aj "prípad Dovalil". Aby nie: zápasom s Maltou štartuje už 4.septembra nový kvalifikačné cyklus, takže je tlak na to, aby bolo jasné, kto mužstvo povedie.

"Hodnotenie je dvojaký: jedna rovina je nepostup zo skupiny, druhá rovina je predvedená hra. Čo sa mňa týka, záleží na vedenie asociácie, ako sa rozhodne, čo preváži. Myslím, že naša hra potešila, "naznačil 41-ročná Dovalil, že by rád zotrval.

Už dlhšiu dobu sa ale hovorí o tom, že favoritom je bývalý sparťanský tréner Vítězslav Lavička, ktorého by chcel šéf asociácie Miroslav Pelt.

"Pelt je síce s prácou Doval il spokojný, ale presadzuje Lavičku," hovorí zdroj blízky tímu.Tomuto scenáru nahráva aj fakt, že Lavička odmietol ponuku ligového Liberca aj jedného austrálskeho klubu.

V zákulisí sa ďalej hovorilo o Ľuboša Kozlovi či Pavlovi Hoftych, ale variant s Lavičkom, ktorý mužstvo viedol už pred Dovalil, je tou preferovanú.

Dovalil určite nepomáha, že je na neho údajne vysadený vplyvný podpredseda asociácie Roman Berbr, ani to, že jeho blízky spolupracovník, manažér výberu Jaromír Šeterle, je po ťahaniciach okolo (ne) nominácie hráčov z A tímu u niektorých vplyvných ľudí na asociáciu neprijateľnú osobou. K minusům patrí tiež neúspech v baráži o Euro 2013.Kritické hlasy navyše tvrdí, že by si Dovalil po 13 rokoch v "mládežníckom skleníku" mal okúsiť aj prácu v klube, s ktorou nemá skúsenosti.

Tréner má však aj zástancov. "Budem podporovať Jakuba Dovalil, ktorého som mohol s celým je ho realizačným tímom štyri roky sledovať," hovorí majiteľ plzenského klubu Tomáš Paclík, inak tiež gestor pre reprezentáciu do 21 rokov.

Slová podpory mu smeruje aj Pavel Nedvěd. "Tréner Dovalil by mal zo strany asociácie dostať priestor, pretože výkony boli naozaj dobré," povedal pre MF DNES. "Som presvedčený, že u mládežníckych kategórií je dôležitejšie hra a výchova hráčov pre áčko ako výsledky."

Všetko rozčesne predseda Pelt.Ostatné hlasy budú len poradný, aj keď sa dá čakať zaujímavá diskusia.

Bolo by divné, keby sa o novom trénerovi neviedli ostré debaty. Dvadsaťjednotka je posledná prestupná stanica pred áčkom, hráči sú pod mikroskopom, niektorí už hrajú v cudzine, zvyšní sú na zozname potenciálnych posíl. Možno sa to nezdá, ale tréner mužstva má veľkú moc, futbalistom ovplyvňuje kariéru.

Preto sa logicky objavujú strety názorov. Čo človek, to iný kand idát. Čo klub, to iná priorita. Ťažko sa z toho urobí apolitická vec.

Každopádne Dovalilova éra je na slovenské pomery veľmi dlhá, preto silnie presvedčenie, že by na jeho miesto mal zasadnúť niekto iný.Zvlášť keď sa nepodarilo v domácom prostredí naplniť hlavný cieľ.

Dovalil sa síce pri kríze v útoku nebál staviť na neznámeho Klimenta z Jihlavy, čo mu vyšlo skvele, jeho tím nastrieľal v základných skupinách najviac gólov (6) zo všetkých mužstiev, zrazil 4: 0 nebezpečné Srbmi, v závere stretnutia stláčal favorizované Nemca, ale víťazný gól nestrelil. Remíza 1: 1 nestačila. Na vine bola porážka 1: 2 s Dánskom z úvodného zápasu, kedy český tím nezvládol druhý polčas.Vo zvyšných piatich bavil ofenzívnym futbalom.

Sympatie si Dovalil získal aj svojim vystupovaním: pred turnajom, počas neho ani po vyradení sa nevyhováral, aj keď český tím poznamenali kartové tresty Kalas s Kadlecom, jeho následné zranenia, ale aj stopka Watfordu v otázke účasti strelca Vydry.

Aj tak plný Eden tlieskal Dovalil a jeho chlapcom po vyradení postojačky.

Zrejme naposledy.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.