neděle 23. července 2017

Ako Krištof Kolumbus. Svetobežník Ranieri robí s Leicester zázraky

Keď hráči Leicesteri v sezóne 2013/14 suverénne ovládli druhú najvyššiu súťaž, ťažko mohli vedieť, ako turbulentné časy je medzi futbalovou elitou Anglicka čakajú.

Manažér Nigel Pearson stavil od začiatku novej sezóny na atraktívny futbal a bezmedznú dôveru vo svojich hráčov. Tímu sa ale výsledkovo nedarilo. O body smolný prichádzal a čas na zmenu a cestu k záchrane sa krátil. Týždeň čo týždeň sa špekulovalo o tom, kedy vedenie Leicesteri dôjde s impulzívnym Pearsonom na lavičke trpezlivosť a pre cieľ zachrániť Premier League na třicetitisícovém King Power Stadium vyberie nové meno.

Nič podobné sa nestalo.Leicester sa namiesto toho pod Pearsonovým vedením postaral o jeden z najneuveriteľnejších zvratov futbalov ej histórie.

Ešte deväť kôl pred koncom súťaže strácal tím na záchranu sedem bodov, na konte mal vtedy len štyri výhry. V ďalších štyroch zápasoch ale tento počet zdvojnásobil. Dohromady v posledných deviatich dueloch sezóny stratil len dvakrát - okrem porážky s Chelsea ešte remizoval v Sunderlande - a jeho hráči tak mohli oslavovať nevídane úspešnú jazdu za záchranou zakončenú šesť bodov nad zónou zostupu na 14. mieste.

Než ale stačil celý klub po hektickom konci ligového ročníka vydýchnuť, obletela futbalovú Anglicko nečakaná informácie: "Manažér Nigel Pearson u Leicesteri končí, od novej sezóny tím povedie Claudio Ranieri."

"Ranieri?Vážne? "Pýtal sa na twitteri prekvapene bývalý skvelý strelec Gary Lineker, rodák z Leicesteri a tamojšej odchovanec, ktorý to v kariére dotiahol až do Barcelony a bol hviezdou anglickej reprezentácie.

Po troch mesiacoch je však skepsa Lin eker a ďalších preč. "Leicester je jediný neporazený tím v Premier League. Nepremožiteľný! "Pripomenul Lineker slávnu prezývku tímu Arsenalu, ktorý pred jedenástimi rokmi dokráčal k anglickému titulu bez jedinej prehry. Práve Arsenal bude mať v sobotu možnosť Leicesteri bezchybný vstup do sezóny prekaziť.

"Som ako Krištof Kolumbus"

Talian Ranieri je na ostrovoch dobre známy.Prvýkrát prišiel do Premier League už na začiatku milénia, kedy prevzal londýnsku Chelsea.Cez relatívne úspešné štyri roky na Stamford Bridge - do Chesley priviedol treba Franka Lamparda - ale bolo jeho pôsobenie zahalené rozpaky.

Ranieri nevedel dobre anglicky a od britských médií si kvôli přehanné rotáciu zostavy vyslúžil označenie, tinkerman '. "Táto prezývka sa mi vlastne celkom páči," priznal po rokoch. "Každý hráč vám ponúkne niečo iné, iný mix v lastností a je na vás, aby ste rozhodol, ktorý z nich vám pomôže vyhrať zápas," vysvetľoval svoju filozofiu.

Z Chelsea, na ktorej lavičke ho nahradil, special one 'José Mourinho, sa Ranieri vrátil do Španielska, ďalej putoval späť do klubov rodného Talianska a trénoval aj vo Francúzsku.

Novou výzvou pre neho bola ponuka od gréckej reprezentácie, ktorú prevzal po brazílskom majstrovstvách sveta.V kvalifikácii o EURO vo Francúzsku ale odkoučoval iba štyri zápasy a získal v nich jediný bod za remízu s Fínskom. Poslednou kvapkou pre činovníkov gréckeho futbalu bola hanebná domáca porážka s Faerskými ostrovmi.

Ani to však nebol definitívny koniec Ranieriho trénerskej kariéry.

"Rád objavujem nové kultúry, spoznávam nových ľudí. Som ako Krištof Kolumbus: Chcem poznať úplne všetko! "Žartoval po návrate na ostrovy v britskej BBC. Jeho Leicester mal v čase rozhovoru šesť bodov zo šiestic h možných, napriek tomu 63-ročný manažér zostával koncentrovaný na hlavný cieľ - záchranu.

"Hovoriť o Európe je úplne scestné. Našou hlavnou úlohou je stabilizovať klub, o ďalších možnostiach sa môžeme baviť v máji.Teraz kráčame zápas od zápasu, chceme získať minimálne 40 bodov a uvidíme, na čo to bude stačiť, "hovoril.

Z Ranieriho bodového cieľa už hráči odhryzol viac ako štvrtinu a nielen kvôli minuloročnej záchrane sú v Anglicku považovaní za kráľa zvratov. V posledných štyroch zápasoch Leicester zakaždým prehrával - dvakrát dokonca o dva góly. Pred týždňom ale v záverečnej dvadsaťminútovke otočil zápas s Aston Villou a do vyrovnania doviedol v poslednom kole tiež zápase na Stoke City.

"Do zápasov ale musíme vstupovať lepšie. Nemôžeme zakaždým doťahovať, "vie Ranieri. Jeho tím v úvode sezóny spolieha predovšetkým na formu alžírskeho záložníka Rijada Máhrí ze, ktorý je s piatimi gólmi na delenom prvom mieste tabuľky strelcov.Len o jeden gól za ním zaostáva útočník Jamie Vardy, ktorý hral ešte pred štyrmi rokmi až piatu najvyššiu súťaž na ostrovoch. Dnes má útočník Leicesteri na konte dva štarty v anglickej reprezentácii.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.